Ćevapi: omiljeno jelo Bosanaca i Hercegovaca

Kada pričamo o omiljenom jelu Bosanaca i Hercegovaca, ćevapi su definitivno broj jedan na listi! Ovo jelo je tako ukusno da sigurno ne pretjerujemo kad kažemo da su ćevapi jelo koje definitivno svaki stranac koji posjeti BiH treba da proba… nekoliko puta!


Bosanci tradicionalno vole jesti meso i mesne proizvode tako da im definitivno treba vjerovati kada kažu da su ćevapi jedno od najukusnijih jela koje će vas zasititi, a osjećaj gladi se dugo nakon njih neće pojaviti. Sa prvim zalogajom se pojavljuje neopisivo dobar osjećaj koji  još zadugo nakon obroka ostaje.


Bosanski ćevap ili ćevapčić je goveđe grilovano meso sa sastojcima janjetine ili neke druge vrste mesa koja ne uključuje svinjetinu, pomiješano sa mljevenom crvenom paprikom, lukom i soli. U nekim drugim zemljama se dodaje I svinjsko meso u ćevape, ali ne i u Bosni. Pravi bosanski ćevapi se servira sa somunom ili lepinom- posebno napravljenom vrstom hljeba koja se stavi na ćevape dok se griluju. Na taj načun se meso peče sa donje strane, ali ne postaje suho jer će upravo somun spriječiti upijanje svog soka. Nakon što su isprečeni, ćevapi su servirani sa izrezanim lukom i/ili jogurtom, kajmakom ili nekom drugom vrstom sira.


Postoji blaga razlika između ćevapa spremljenih u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Svaka regija ima svoj specifični način spremanja i serviranja ćevapa. Tako je, na primjer, u Sarajevu normalna porcija 5-10 ćevapa sa specifičnom mješavinom mesa, dok je u Travniku normalna porcija 10- 20 ćevapa serviranih sa somunom koji je natopljen specifičnom smjesom napravljenom od putera. U Banjoj Luci su ćevapi napravljeni tako što su pečeni u grupama od 4-5 ćevapa i servirani su povezani.