Gazi Husrev-begova džamija


Gazi Husrev-begova džamija je najznačajnija džamija u Sarajevu i jedan od najljepših primjera otomanske arhitekture na Balkanu.  Izgrađena u 16. stoljeću, Gazi Husrev-begova džamija predstavlja centralni objekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Begova džamija je izgrađena 1530. godine (937. po Hidžri). Džamiju je sagradio arhitekt Ajem Esir Ali pod pokroviteljstvom Gazi Husrev-bega, koji je također financirao istovjetnu džamiju (Hüsreviye džamija) u Alepu (Sirija) između 1531. i 1534. U 16. stoljeću, kad je izgrađena, Begova džamija je predstavljala građevinu od izuzetne važnosti za budući urbani razvoj Sarajeva.


Gazi Husrev-begova džamija je bila prva džamija u cijeloj Evropi koja je dobila električnu rasvjetu, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine 1889. godine.

 

Na ovoj džamiji četvrtastog oblika s kupolom visine 26 m, izraženo je isto shvaćanje unutarnjeg prostora i vanjskih volumena kao u najljepšim primjerima otomanske arhitekture. Unutrašnjost se sastoji od kvadratnog dijela nadsvođenog kupolom koja počiva na masivnom tamburu. Ispred ulaza je trijem s pet niskih kupola, a s desna i lijeva nalaze se dvije srednje kupole, dok je straga jedna polukupola. U sklopu džamije se također nalazi minaret, šadrvan, obližnja sahat-kula, kamena ograda te nekoliko turbeta. Nedaleko džamije je i medresa koja se također cijeni kao dio kompleksa.

 

Za vrijeme opsade Sarajeva, džamija je uništena, ali je renovirana je 1996. uz inozemnu pomoć. Potpuna restauracija i preslikavanje džamije izvršena je u periodu od 2001. do 2002. godine i većinom je djelo bosanskohercegovačkog kaligrafa Hazima Numanagića.