Kazandžiluk: ulica koja čuva tradiciju


Ulica Kazandžiluk jedna je od najstarijih i najljepših ulica u Sarajevu, koja je nekada bila dio mnogo šire, Kazandžijske čaršije. Kazandžiluk je nastao u 16. stoljeću, u vrijeme formiranja zanatsko - trgovačke jezgre Sarajeva. U Kazandžiluk se ulazi sa Baščaršijskog trga, a na svom južnom kraju Kazandžiluk se spaja sa ulicom Bravadžiluk.


U Kazandžiluku uvijek možete naći tradicionalne predmete od bakra ukrašene posebnim tehnikama bakroreza, umijećem koje se od davnina prenosi sa koljena na koljeno. Cjenkanje je poželjno. Cijene suvenira za Sarajlije su pristupačnije, dok su za strane turiste nešto više s obzirom na razliku standarda življenja, kažu u zanatskim radnjama.


Ovaj zanat je došao u Bosnu i Hercegovinu s dolaskom Osmanlija, a u Sarajevu se  mnogobrojne zantaske radnje mogu naći na istom mjestu gdje su osnovane još u 16. stoljeću.


Ova živopisna ulica ime je dobila po majstorima – kazandžijama, koji izrađuju predmete od bakra. Nekada su sarajevske kazandžije izrađivale nekoliko stotina različitih predmeta koji su korišteni u svakodnevnoj upotrebi, većinom bakarnog posuđa. Danas je rad kazandžija u Sarajevu prilagođen savremenim potrebama, pa Kazandžiluk vrvi turistima koji su u potrazi za autentičnim sarajevskim suvenirima.