Muzeji Sarajeva: Galerija 11/07/95


Galerija 11/07/95 je memorijalna galerija, koja ima za cilj sačuvati sjećanje na tragediju Srebrenice i 8372 osobe koje su ubijene nakon što su 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske zauzele taj istočnobosanski grad i počinile genocid.

 

Galerija, koja je smještena u prostoru od 300m2 u centru Sarajeva, simbolično je otvorena 12. jula 2012. godine, dan nakon obilježavanja godišnjice srebreničkog stradanja, sa namjerom da bude dio kulture sjećanja – istovremeno spomen i opomena nasilja.

 

Stalna postavka Galerije nudi dokumentarne prizore onoga što je ostalo od Srebrenice. Od zida na kojem su ispisana imena stradalih, preko starih porodičnih portreta, prizora iz kampa preživjelih, rasutih pa zatim skupljenih kostiju, uvredljivih grafita, fotografija srebreničkih žena pred kućom Ane Frank, pa do video i audio dokumenata. Galerija 11/07/95 svojim posjetiteljima nudi dokumentarno – umjetničku interpretaciju događaja koji su se desili u julu 1995. godine, pozivajući ih da ne budu samo pasivni posmatrači eksponata, već živi svjedoci užasa i nepravde.

 

Pored stalne postavke, Galerija 11/07/95 redovno organizira i gostujuće izložbe.Izvor: http://sarajevo.travel/ba