Muzeji Sarajeva: Muzej Sarajevo 1878 – 1918

 

Muzej Sarajevo 1878 – 1918 je depadans Muzeja Sarajeva čija stalna postavka prikazuje Sarajevo u vrijeme Austro-Ugarske uprave, od 1878. do 1918. godine.

 

Muzej se nalazi u zgradi nekadašnje Šilerove radnje, pred kojom se 28. juna 1914. godine dogodio Sarajevski atentat, ubistva austro-ugarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove supruge Sofije, koja je počinio Gavrilo Princip, pripadnik revolucionarne organizacije „Mlada Bosna". Zbirka Muzeja postavljena je hronološki. Priča počinje sa događajima koji su prethodili tome da Austro-Ugarska monarhija na Berlinskom kongresu dobije mandat za okupaciju Bosne i Hercegovine, a završava sa Prvim svjetskim ratom, za čije je izbijanje povod bio upravo Sarajevski atentat.

 

Postavka Muzeja podijeljena je u osam sekcija: Otpor okupaciji; Nova administrativna uprava; Kultura življenja; Kulturna i vjersko - prosvjetna društva, štamparije i izdavaštvo; Industrija i arhitektura; Aneksija i Bosanski sabor; Atentat na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, te Prvi svjetski rat. Među najzanimljivijim eksponatima ovog Muzeja su lutke Franza Ferdinanda i Sofije u prirodnim veličinama.

 

Izvor: http://sarajevo.travel/ba