Muzeji Sarajeva: Olimpijski muzejOlimpijski muzej BiH osnovan je sa ciljem da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara (ZOI), koje su 1984. godine održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

Od 1984. do 1992. godine Muzej je djelovao u reprezentativnoj vili u centru Sarajeva, koju je čuveni češki arhitekta Karlo Paržik projektovao za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića, a kojem je, kao predsjedniku vlade NDH i narodnom neprijatelju, nakon Drugog svjetskog rata oduzet i život i imovina.

 

Već na samom početku posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, 27. aprila 1992. godine, zgrada Olimpijskog muzeja je granatirana, a u požaru koji je potom izbio stradala je zgrada i mnoštvo vrijednih eksponata. Ipak, najveći dio eksponata je spašen i prenesen u Olimpijski kompleks Zetra, gdje je 2004. godine, u povodu obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI, otvoren „novi" Olimpijski muzej BiH.

 

Fundus Muzeja obnovljen je donacijama brojnih predmeta vezanih uz tematiku XIV Zimskih olimpijskih igara, a u toku je i proces obnove zgrade Olimpijskog muzeja BiH.

 

 

Izvor: http://sarajevo.travel/ba