Pita: ono po čemu je BiH jedinstvena

Bosanska pita zauzima posebno mjesto u maloj državi gdje je najrasprostranjenije jelo koje se može naći na „svakom koraku", neizostavan je dio jelovnika i porodične tradicije.


Bosanska pita ne presteje oduševljavati Amerikance. Poznati američki list "The Boston Globe" pitu je okarakterisao kao jedan od najvećih specijaliteta i poslastica u jugozapadnom dijelu Evrope.


U Bosni i Hercegovini, pita je dio porodične tradicije i neizostavna je u svakodnevnoj ishrani. Slavi se i u pjesmama, poeziji i filmovima, a izradu pite Bosanci i Hercegovci su doveli do savršenstva.


Pitu bez obzira čime je punjena svi vole.To je specijalitet koji strani turisti obavezno probaju kada posjete Bosnu I Hercegovinu. Pita je jelo koje nije samo i isključivo vezano za BiH, ona je prisutna i na stolovima ostalih zemalja bliskog istoka, međutim ono što bosansku pitu čini sprecifičnom jesu različiti okusi. Tako, na primjer, ako se pravi sa mesom ime joj je burek, ako je punjenje od špitana to je zeljanica, ako je sa sirom onda je sirnica, pita sa krompirom je krompiruša, a sa tikvom- tikvenica.