Stara pravoslavna crkva

Stara pravoslavna crkva (Crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila) s muzejom sagrađena je prije 1539. godine, i više puta je gorjela u požarima koji su pustošili staro Sarajevo.

 

Današnji izgled dobila je početkom 18. stoljeća. U kompleksu crkve su konak i muzej iz 1890. s bogatom zbirkom ikona, slika, knjiga i rukopisa, kujundžijskih radova, bogato ukrašenih odijela za molitvu i drugih vrijednih eksponata. Stara pravoslavna crkva podignuta je u srcu Baščaršije, na prostoru poznatom kao Stara varoš, nadomak islamskih i vjerskih objekata drugih ovdašnjih religija.

 

Temelji crkve su u nešto nižem nivou od Baščaršije. Izgrađena je od tesanog kamena u originalnom stilu, koji se ne uklapa u srednjovjekovne srpsko-bizantijske objekte jer ima pravougaonu osnovu i elemente islamske arhitekture. U crkvu su stoljećima s raznih strana svijeta donošene vrijedne relikvije, ali i svetinje. Posebno je bio vrijedan dar patrijarha Arsenija IV Jovanovića, koji je crkvi poklonio mošti sv. Tekle, mučenice iz prvih stoljeća kršćanstva.

 

Legenda o nastanku Stare pravoslavne crkve kaže da je Gazi Husrev-beg, na molbu sarajevskih pravoslavaca da izgrade crkvu, pristao, uvjetujući da građevina bude jednostavna i da pokriva prostor omeđen volovskom kožom. Kršćani su se dosjetili, izrezali kožu na tanke dugačke remene i njima ogradili povelik prostor. Gazija prihvati njihovu domišljatost i dozvoli gradnju, pa tako nastade crkva.