Stari jevrejski hram

Najznačajnije svjedočanstvo o životu i stvaralaštvu Jevreja koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine  nalazi se u Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine, koji je smješten u prostoru nekadašnjeg Starog jevrejskog hrama.

 

Zgrada je izgrađena 1580. godine, kada je rumelijski beglerbeg Sijamuš-paša naložio da se izgradi jedan veliki stambeni objekat za sefardske Jevreje koji su 1566. godine nakon protjerivanja iz Španije, došli u Sarajevo. Sefardi su sa sobom donijeli i svoje običaje kao i jedan od najznačajnijih rukopisa iz 15. stoljeća, čuvenu Sarajevsku Hagadu. Dokumenti i pokretni predmeti u muzeju svjedoče o životu i stvaralaštvu još jednog naroda koji ima značajnog udjela u ukupnoj historijskoj slici ove zemlje. Gradnja je počela na mjestu tadašnje Sijavuš-pašinih daira ili Velike avlije, da bi do kraja 16. stoljeća u prostoru Velike avlije nastala prva sinagoga, Stari jevrejski hram. Zgrada je teško oštećena u požarima 1697. i 1788. godine, a obnovljena je 1821. godine.

 

Posljednja molitva iz Starog hrama se čula šest dana nakon aprilske okupacije Sarajeva, 1941. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, sinagoga je pretvorena u zatvor, a potom i magacin. Od 1966. godine, sinagoga nakon restauracije postaje Muzej jevreja Bosne i Hercegovine.