Muzeji Sarajeva: Brusa bezistan

 

U prostoru starog natkrivenog marketa - bezistana, kojeg je u srcu Baščaršije 1551. godine dao podići veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog Rustem-paša, danas je smješten depadans Muzeja Sarajeva u kojem posjetitelji mogu pogledati stalnu muzejsku postavku.

 

Postavka je podijeljena u tri hronološki poredana dijela - prahistoriju, antiku (tu je izložen najstariji motiv ljiljana u BiH) i srednji vijek. Na galeriji bezistana izloženi su eksponati iz osmanskog perioda (poput veoma vrijedne opreme osmanlijskog ratnika), te oni iz vremena Austro-Ugarske uprave u Sarajevu.

 

Najveću pažnju posjetitelja Muzeja privlači maketa stare čaršije, zanatskog i trgovačkog centra Sarajeva u osmansko doba. Maketu čaršije kakva je bila neposredno pred austrougarsku okupaciju je 50-tih godina prošlog stoljeća načinio maketar Husein Karišik. Uz tu maketu nalazi se i "Interaktivna maketa Sarajeva iz Osmanskog perioda” - interaktivni set-up na čijem ekranu posjetitelji mogu vidjeti 3D model makete sa info tačkama za pojedine objekte.

 

Izvor: http://sarajevo.travel/ba