Muzeji Sarajeva: Gazi Husrev-begov muzej


Gazi Husrev-begov muzej posvećen je liku i djelu Gazi Husrev-bega (1480 - 1541), upravitelja Bosne i najvećeg vakifa (dobročinitelja) Sarajeva.

 

Muzej je smješten u prostoru Kuršumli medrese, jedne od brojnih građevina koje je Gazi Husrev-beg podigao u Sarajevu.  Muzejska postavka sastoji se od osam tematskih cjelina raspoređenih po nekadašnjim učeničkim sobama Kuršumli medrese.  Posjetitelji se kroz ove cjeline mogu upoznati sa Gazi Husrev-begom kao historijskom ličnošću, sa njegovim Vakufom, kao i sa Gazi Husrev-begovom medresom.

 

U centralnoj prostoriji Kuršumli medrese - dershani (predavaonici) smještena je kolekcija raritetnih predmeta Gazi Husrev-begovog vakufa, tu je i soba sa instrumentima za određivanje vremena (muvekkithana), soba sa starim fotografijama Gazi Husrev-begovog vakufa, kao i soba posvećena stradanju objekata Vakufa tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

 

U jednoj od prostorija može se pogledati i dokumentarni film o Gazi Husrev-begu, nastanku njegovog vakufa i vakufskim objektima izgrađenim u Sarajevu.


Izvor: http://sarajevo.travel/ba