Muzeji Sarajeva: Muzej Alije IzetbegovićaMuzej Alija Izetbegović posvećen je liku i djelu prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine. Muzej je smješten u Kapi-kulama Ploča i Širokac, koje su ostaci utvrđenog Starog grada Vratnika, izgrađenog u 18. stoljeću.

 

Nedaleko od Muzeja nalazi se i Šehidsko mezarje Kovači, gdje se među mezarima (grobovima) branitelja Sarajeva nalazi i turbe (mauzolej) - posljednje počivalište njihovog ratnog komadanta Alije Izetbegovića. U Muzej se ulazi kroz Kapi-kulu Ploča u čijem prizemlju se nalazi biblioteka sa djelima Alije Izetbegovića, kao i neki njegovi lični predmeti. U ovom prostoru posjetitelji imaju priliku pogledati i filmove „Odvažnost življenja" i „U službi Bosne", koji govore o prvom predsjedniku BiH.

 

Na spratu Kule Ploča nalazi se devet izložbenih panoa na kojima je kroz tekstove i fotografije prikazan život Alije Izetbegovića, dok su u središnjem dijelu ovog prostora izložene brojne nagrade i priznanja koja je prvi predsjednik dobio.

 

Iz Kule Ploča se kroz natkriveni bedem dolazi do Kule Širokac, gdje se nalazi postavka posvećena Aliji Izetbegoviću kao komadantu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: http://sarajevo.travel/ba