Najstarije piramide na svijetu

 


Magični i opipljivi bosanskohercegovački kompleks piramidalnih građevina je novo blago BiH i najveći svjetski arheološki projekt koji još uvijek krije brojne tajne. 


Najviša piramida na svijetu, piramida Sunca, sa visinom više od 220 metara nalazi se u Bosanskoj dolini piramida. Ta dolina piramida se sastoji od tri piramide. Smatra se da su bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati.

Prema izvršenim analizama bosanske piramide su građene prije više od 10.000 godina. Najviše se ističe Bosanska piramida Sunca, prvenstveno zbog svoje visine, a i zbog fenomena ultrazvuka na vrhu piramide.

 


 Ova piramida je najstarija piramida na planeti, starosti 12.000 godina. Bosanska Piramida Mjeseca je svojom visinom od 190 metara viša od Keopsove piramide.

Dizajn piramide je terasast što je jedinstven slučaj u svijetu piramida.  Podzemni labirint "ravne”se nalazi ispod Bosanske doline piramida. Labirint se pruža desetinama kilometara.

Unutar njega ne postoje negativna zračenja, stoga je ova lokacija jedna od najsigurnijih na Planeti i ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam. Ove skupine piramida, ne tako davno otkrivene, mjesto su okupljanja brojnih svjetskih arheologa i ljubitelja misterije.