Olimpijada '84 – Najbolje organizovane zimske igre tog vremena

 


Najbolje organizovane zimske olimpijske igre ikad! Odjekivali su naslovi 1984. godine o zimskim olimpijskim igrama koje su održane u Sarajevu od 8. do 19. februara te godine.


To je ujedno bila i najveća do tada organizirana manifestacija u Jugoslaviji. Sarajevo je 1977. godine Međunarodnom olimpijskom komitetu predalo kandidaturu za održavanje zimskih olimpijskih igara. Godinu poslije, glasanjem u Atini, u konkurenciji sa japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Geteborg, Sarajevo dobiva titulu domaćina sa ubjedljivo najjačim konceptom održavanja cjelokupnog događaja na poluprečniku od 24 kilometra.

U gradu i na planinama niču sportski, kulturni i turistički objekti: dvorana "Zetra” uz ledenu pistu za brzo klizanje i stadion, dvorana "Skenderija”, potpuna infrastruktura i staze za olimpijske takmičarske discipline na Jahorini, Trebeviću, Bjelašnici i Igmanu, hoteli…

 

 Ali i pored svih tehničkih priprema, snijega nije bilo. Na planinama su bili spremni topovi za „umjetni snijeg", ali sarajevske planine, brda i ulice su bile bez ijednog centimetra snijega. 8. februara 1984. godine grad je osvanuo obavijen bijelim plaštom. Za jednu noć palo je preko metar snijega – Sarajevo je zaista bilo središte svijeta tog čarobnog februara.


I danas se slavi sjaj 14. olimpijskih igara, prva zimska olimpijska medalja, srebro koje je osvojio dvadesetjednogodišnji Slovenac, Jure Franko u veleslalomu i proslavio Jugoslaviju. Još uvijek se slave najbolje organizovane zimske olimpijske igre do tada, kao i maskota Vučko…

I danas se svakog februara održava poznati zimski festival "Sarajevska zima”, jednomjesečni međunarodni festival koji okuplja preko 1000 umjetnika iz svih krajeva svijeta i ponovo oživljava Sarajevo i njegov olimpijski duh.