Sjećanje na Srebrenicu

Tijekom ratnih sukoba na Balkanu od 1992 do 1995 godine, Srebrenica je bila grad u kojem je potpisana demilitarizacija i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prostor stavljen pod zaštitu međunarodnih snaga (UNPROFOR-a). U julu 1995., general Ratko Mladić i njegovi srpske paravojne postrojbe zauzele su i zarobile grad, uprkos činjenici da je  u pitanju bilo područje "oslobođeno od oružanog napada ili bilo kakvog drugog neprijateljskog čina".
U danima nakon pada Srebrenice, više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana, sistematski su masakrirani i sahranjivani u masovne grobnice. Hiljade žena, djece i starijih osoba, prisilnosu  deportirani, a silovano je veliki broj žena. To je bio najveći zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presudio je da masovnom egzekucijom bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici  počinjen genocid.

 


Srebrenica tura (uz organizovan transport i vodiča) uključuje posjetu mezarju žrtava ratnih dešavanja 1992 – 1995, Memorijalnom centru „Potočari", Memorijalnoj sobi i Srebrenici.