Skakakvac: drugi najviši vodopad u Evropi

Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva i udaljen je oko 12 km sjeverno od centra grada, iznad sela Nahorevo. Vodopad je visok 98 metara i predstavlja drugi po redu najviši vodopad u Evropi. Vodopad Skakavac nastaje od istoimenog potoka koji izvire ispod vrha Bukovik (1532 m), a ulijeva se u Perački potok. Geomorfološki je spomenik prirode. Površina zaštićenog područja iznosi 1430,7 ha.


Vegetacija oko samog vodopada obiluje različitim endemičnim i reliktnim biljkama.Na ovom prostoru konstatovano je više od 1500 biljaka, kao i visok procenat vrsta endemičnog karaktera. Dominiraju smrčevo-jelove šume, Abieti-Piceetum illyricum i bukovo-jelove šume sa smrčom, Abieti-Fagetum illyricum. Šire područje vodopada Skakavac je stanište nekoliko stotina ljekovitih, aromatičnih i vitaminskih biljaka. Područje karakteriše i veliko bogatstvo vrsta gljiva, većinom jestivih.Od glavnih vrsta divljači koje obitavaju na ovom prostoru prisutni su: srna, divlja svinja, medvjed, zec, lještarka, vuk, lisica, divlja mačka, jazavac, kuna te brojne vrste ptica.


Tura  koju nudimo obuhvata obilazak drugog najvišeg vodopada u Evropi visokog 98 metara, uz šetnju kroz zapanjujuće šumske predjele bogate endemičnim biljkama i životinjama. Iako nema veliki protok vode, odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Šire područje u blizini vodopada je historijski vrlo značajno jer je na lokalitetu Babin potok otkriveno nalazište stećaka koje datira iz XVII i XIV stoljeća. Tu si u dva pravoslavna groblja, staro muslimansko groblje i nekoliko lokaliteta srednjovjekovne nekropole stećaka, stare preko 500 godina.

Područje je i s hidrološkog aspekta vrlo specifično po brojnim izvorima, potocima, manjim rječicama i ponorima, a najznačajniji i najatraktivniji je svakako vodopad Skakavac.

Dan proveden u prirodi, gdje se može čuti samo pjesma ptica i žubor vode, je idealan način za relaksaciju i sigurno ćete poželjiti da se vratite tu uskoro.